- 10-12 db burgonya (kb. 2 kg)
- kb. 40 dkg liszt
- 1 csapott evőkanál só
- 4 db nagy fej, vagy 6 db kicsi vöröshagyma
- ízlés szerint olaj, vagy zsír, mindkettő jó
Az elkészítés menete:
A dödölle nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető főétel,
köret egyaránt.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, alaposan
megsózzuk, feltesszük főni. Ha a burgonya megfőtt a vizet csak annyira öntjük
le róla, hogy kb. kétujjnyi víz maradjon benne, majd burgonyatörővel a levében
összetörjük. Egészen kásaszerű lesz. Ezek után a lisztet elkezdjük hozzá
dolgozni a krumplihoz (burgonyatörővel vagy fakanállal), mindig csak egy
keveset, hogy könnyebben keverhető legyen. Ha egyszerre beleöntenénk az összes
lisztet, elég nehéz dolgunk lenne. A dagasztást addig végezzük, míg a
lisztet a burgonyás massza be nem vette, addig, míg nagyon nehezen dagasztható
lesz. Fontos, hogy közben kóstolgassuk, ne legyen "ellisztezve", mert
a liszt ízű étel élvezhetetlen.
A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk, a burgonya főzésével
egy időben bő zsiradékban elkezdjük pirítani, egészen addig, amíg aranybarna
nem lesz. A bő zsiradék azért fontos, mert a kétkilónyi lisztes burgonyát ezzel
fogjuk kiszaggatni. Fontos, hogy amikor már kezd egy picit sárgulni vegyük le a
tűzről, mivel utána is pirul a forró zsiradékban. Ha túl van sütve teljesen
bebarnul és keserű lesz, használhatatlan. Valamint az is fontos, hogy a
burgonya és a hagyma nagyjából egyszerre legyen kész, mert a burgonyát forrón
kell kiszaggatni.
Amikor a burgonya és a hagyma elkészült, két evőkanál
segítségével egy nagy tűzálló tálba, vagy közepes tepsibe elkezdjük szaggatni a
burgonyát, úgy, hogy közben a kanalakat a hagymás zsiradékba mártogatjuk,
egy-egy réteget megszórunk a pirított hagymával. Pár percre sütőbe tesszük,
hogy egy picit megpiruljon.
Tálaláskor hideg tejföllel meglocsoljuk. Köretként nagyon
finom marha-, vagy vadpörköltekhez friss salátával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése