2012. december 2., vasárnap

Göcseji dödölle

Hozzávalók:
  • 10-12 db burgonya (kb. 2 kg)
  • kb. 40 dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 4 db nagy fej, vagy 6 db kicsi vöröshagyma
  • ízlés szerint olaj, vagy zsír, mindkettő jó

Az elkészítés menete:

A dödölle nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető főétel, köret egyaránt.
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, alaposan megsózzuk, feltesszük főni. Ha a burgonya megfőtt a vizet csak annyira öntjük le róla, hogy kb. kétujjnyi víz maradjon benne, majd burgonyatörővel a levében összetörjük. Egészen kásaszerű lesz. Ezek után a lisztet elkezdjük hozzá dolgozni a krumplihoz (burgonyatörővel vagy fakanállal), mindig csak egy keveset, hogy könnyebben keverhető legyen. Ha egyszerre beleöntenénk az összes lisztet, elég nehéz dolgunk lenne. A dagasztást addig végezzük, míg a lisztet a burgonyás massza be nem vette, addig, míg nagyon nehezen dagasztható lesz. Fontos, hogy közben kóstolgassuk, ne legyen "ellisztezve", mert a liszt ízű étel élvezhetetlen.
A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk, a burgonya főzésével egy időben bő zsiradékban elkezdjük pirítani, egészen addig, amíg aranybarna nem lesz. A bő zsiradék azért fontos, mert a kétkilónyi lisztes burgonyát ezzel fogjuk kiszaggatni. Fontos, hogy amikor már kezd egy picit sárgulni vegyük le a tűzről, mivel utána is pirul a forró zsiradékban. Ha túl van sütve teljesen bebarnul és keserű lesz, használhatatlan. Valamint az is fontos, hogy a burgonya és a hagyma nagyjából egyszerre legyen kész, mert a burgonyát forrón kell kiszaggatni.
Amikor a burgonya és a hagyma elkészült, két evőkanál segítségével egy nagy tűzálló tálba, vagy közepes tepsibe elkezdjük szaggatni a burgonyát, úgy, hogy közben a kanalakat a hagymás zsiradékba mártogatjuk, egy-egy réteget megszórunk a pirított hagymával. Pár percre sütőbe tesszük, hogy egy picit megpiruljon.
Tálaláskor hideg tejföllel meglocsoljuk. Köretként nagyon finom marha-, vagy vadpörköltekhez friss salátával.

Nincsenek megjegyzések: