2012. december 3., hétfő

Krumpliprósza

Egy kg krumplit meghámozok, és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Lehet finomabbra is reszelni, mi így szeretjük. Hozzáöntök egy 450 g-os kefirt, majd adok hozzá kb. három dl vizet. Jól összekeverem, és ételízesítő is kerül bele. Ezután annyi lisztet adok hozzá, hogy a tésztája, ha a krumplit figyelmen kívül hagyom, kb. palacsintatészta sűrűségű legyen. Ezt is ki kell tapasztalni, nem történik semmi akkor sem ha hígabb, és akkor sem ha sűrűbb, csak máshogy pirul. Szóval csak bátran a kísérletezéssel.
Amikor a massza kész, egy kizsírozott tepsibe öntöm, és elegyengetem. Lehet két tepsiben is, vékonyabbra hagyni, akkor előbb sül, és ropogósabb lesz, nálunk egy gáztepsibe öntve ez a mennyiség pont megfelel az ízlésünknek. A tetejére margarindarabokat dobálok, hogy szebben piruljon, és beteszem a sütőbe. Kb. egy óra alatt sül szép pirosasra. Szeletekre vágom, lehet enni tejföllel, sajttal, felvágottal, kechuppal, stb.
Lehet kefir helyett csak vízzel készíteni, és serpenyőben, olajban is ki lehet sütni, de úgy eléggé felszívja akkor az olajat. A tésztához valaki ad tojást is, és valaki tejjel készíti. Ezen kívül a tésztához lehet keverni sonkát, zöldségeket, szalonnát, ki mit szeret, és a tetejére is lehet tenni belőle. Mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő változatot, elrontani ezt nem lehet.

Nincsenek megjegyzések: