2012. december 14., péntek

Vidéki ízek

Egykor nagymamámhoz megérkezvén azonnal az éléskamra felé vettem az irányt. A polcokon gondosan elhelyezve sorakoztak a befőttek, lekvárok és savanyúságok. Néha még mindig érzem számban a savanyított paprika ízét, orromat pedig meg-megcsapja a befőttek illata.

Kislányként sokat voltam nála, figyeltem minden mozdulatát. Olyan egyszerűen és természetesen mozgott nemcsak a konyhában, hanem a házhoz tartozó kis kertben is. Miért ízlik minden étel máshogy, miért érzem még a legegyszerűbb rántottát is finomabbnak, mint otthon? Sokat töprengtem ezen már akkor is.
Közben felnőttem és csak most jöttem rá, hogy a válasz pofonegyszerű. Nem helyettesítheti az igazi jó magyar konyhát a szupermarketekben kapható félkész és kész ételféle. Nem válhat élménnyé az étkezés, ha mindent gyorsan akarunk elkészíteni és elfogyasztani. Hagyjunk magunknak és az ételnek is időt, hogy az egyes alkotórészek összeérhessenek és átvehessék a fűszerek ízét! Kísérletezzünk saját magunk által megtermesztett fűszernövényekkel! Járjunk nyitott szemmel a zalai tájakon, hiszen a megoldás olyan egyszerű. Sokszor csak le kell hajolni érte, hiszen gazdagok az erdeink, vannak vadak, gombák, gyógynövények. Ne legyünk lusták és használjuk ki az ország jó mezőgazdasági adottságait. Ültessünk gyümölcsfákat és telepítsünk zöldséges kertet. Tavainkban gazdag halállomány vár bennünket! Együnk mangalica sertést és házi tyúkot, használjuk a falusi tojást! Miért vennénk külföldi répát vagy éppen barackot, amikor nálunk is megterem? Ezeket a magyar termékeket főzzük, süssük, ízesítsük!
Gazdagok vagyunk, mindenünk megvan, tegyünk hozzá még egy kis szeretetet és ételeink a legjobb dicséretet kaphatják.

A 11.E osztály kis csapata körbenézett a régiónkban és recepteket gyűjtött ismerősöktől, rokonoktól, könyvekből. Szeretnék bemutatni, hogy mit is jelentenek az igazi vidéki ízek nekünk zalaiaknak.
Egyes recepteket meg is valósították és a tanórán egy kis kóstolóval egybekötve be is mutatták.
A vendéglátás és turizmus ismeretek, valamint a szállodai ismeretek tantárgyak gyűjtőmunkáit szedtük itt össze.

Háriné Eszéki Marianna/szaktanár



Nincsenek megjegyzések: