Egykor nagymamámhoz megérkezvén azonnal az éléskamra felé
vettem az irányt. A polcokon gondosan elhelyezve sorakoztak a befőttek,
lekvárok és savanyúságok. Néha még mindig érzem számban a savanyított paprika
ízét, orromat pedig meg-megcsapja a befőttek illata.
Kislányként sokat voltam nála, figyeltem minden mozdulatát.
Olyan egyszerűen és természetesen mozgott nemcsak a konyhában, hanem a házhoz
tartozó kis kertben is. Miért ízlik minden étel máshogy, miért érzem még a
legegyszerűbb rántottát is finomabbnak, mint otthon? Sokat töprengtem ezen már
akkor is.
Közben felnőttem és csak most jöttem rá, hogy a válasz
pofonegyszerű. Nem helyettesítheti az igazi jó magyar konyhát a
szupermarketekben kapható félkész és kész ételféle. Nem válhat élménnyé az
étkezés, ha mindent gyorsan akarunk elkészíteni és elfogyasztani. Hagyjunk
magunknak és az ételnek is időt, hogy az egyes alkotórészek összeérhessenek és
átvehessék a fűszerek ízét! Kísérletezzünk saját magunk által megtermesztett
fűszernövényekkel! Járjunk nyitott szemmel a zalai tájakon, hiszen a megoldás
olyan egyszerű. Sokszor csak le kell hajolni érte, hiszen gazdagok az erdeink,
vannak vadak, gombák, gyógynövények. Ne legyünk lusták és használjuk ki az
ország jó mezőgazdasági adottságait. Ültessünk gyümölcsfákat és telepítsünk
zöldséges kertet. Tavainkban gazdag halállomány vár bennünket! Együnk mangalica
sertést és házi tyúkot, használjuk a falusi tojást! Miért vennénk külföldi
répát vagy éppen barackot, amikor nálunk is megterem? Ezeket a magyar
termékeket főzzük, süssük, ízesítsük!
Gazdagok vagyunk, mindenünk megvan, tegyünk hozzá még egy
kis szeretetet és ételeink a legjobb dicséretet kaphatják.
A 11.E osztály kis csapata körbenézett a régiónkban és
recepteket gyűjtött ismerősöktől, rokonoktól, könyvekből. Szeretnék bemutatni,
hogy mit is jelentenek az igazi vidéki ízek nekünk zalaiaknak.
Egyes recepteket meg is valósították és a tanórán egy kis
kóstolóval egybekötve be is mutatták.
A vendéglátás és turizmus ismeretek, valamint a szállodai
ismeretek tantárgyak gyűjtőmunkáit szedtük itt össze.
Háriné Eszéki Marianna/szaktanár
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése