Hozzávalók: 4 személyre
- magkeverék (napraforgó, szezámmag, tökmag, lenmag,
köménymag, stb.)
- 1 tojás a kenéshez
- 2 teáskanál só
- 1 pohár tejföl
- 2 tojássárgája
- 20 dkg kemény sajt
- 25 dkg lágy vaj vagy margarin
- 4 evőkanál tej
- 1 kávéskanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
A tészta kényelmesen összeállítható előző nap, hűtőben
tárolható, így bármikor, gyorsan friss, meleg pogácsával kínálhatjuk a
vendégeket. A langyos cukros tejben 10 perc alatt megfuttatjuk az élesztőt. A
lisztet összekeverjük a sóval, a lereszelt sajttal, elmorzsoljuk velük a vajat,
ezután beleöntjük a megfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a
tejfölt, és ruganyos tésztát gyúrunk. Egy éjszakára folpackkal szorosan
letakarva a hűtőbe rakjuk. A hűtőből kivéve hagyjuk kicsit átmelegedni, majd
enyhén lisztezett munkalapon jól átgyúrjuk, kinyújtjuk, kétszer jobbról-balról,
alulról-felülről meg is hajtogatjuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk. Átkenjük az
egész tojással, és éles késsel félcentis közökben keresztben-hosszában
beirdaljuk.
3 cm
átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsákat, majd megszórjuk a
magokkal, sóval, sajttal. A sütőt 200 fokra melegítjük elő. 5 perc sütés után
lejjebb, 180 fokra vesszük a sütő hőmérsékletét, így mintegy 20-25 perc alatt
sülnek meg.
forrás: videkize.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése