2012. december 3., hétfő

Rakott kelkáposzta


Hozzávalók :
  • 1 fej kelkáposzta (kb. 1 kg)
  • 60 dkg darált sertéscomb
  • 10 dkg zsír
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 24 dkg rizs /2 db főzőtasakos gyors rizs /
  • 2 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 nagy pohár 20 %-os tejföl (3,75 dl)
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa


Elkészítés:

A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk és leveleire szétválasztjuk.
Egy nagy fazék vízben, amit egy evőkanál sóval ízesítettünk, nem túl puhára főzzük a káposztát.
Közben a hagymát felkockázzuk és a zsír 2/3 részén megdinszteljük.
Hozzáadjuk a darált húst, ízesítjük 1 teáskanál sóval és az őrölt borssal. Egy kevés /kb. 1 dl/ vizet öntünk alá.
20 percig dinszteljük, végül zsírjára sütjük, közben a rizst enyhén sós vízben félpuhára főzzük.
A húst elvegyítjük a rizzsel.
Egy közepes méretű tepsit a maradék zsírral kikenjük, és a zsemlemorzsával beszórjuk.
Beterítjük káposztalevelekkel, rászórjuk a húsos rizs felét, rákenjük a tejföl 1/3-át, amit előzőleg az egész tojással összekevertünk.
Ismét káposztalevél, aztán a húsos rizs másik fele következik, amit beborítunk káposztalevéllel.
Rákenjük a maradék tejfölt.
Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg a teteje szépen megpirul /kb. 3o perc/.

Nincsenek megjegyzések: