Hozzávalók 6 főre:
- 1 kg liszt (finomliszt)
- 8 dkg cukor
- 10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír (zsírral jobb állaga lesz, margarinnal nem
igazi)
- 9 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 kávéskanál só
- 2 tojássárgája a tésztába, fehérje nem kell, mert kemény lesz a tészta
tőle
- 1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
- 1 dl langyos tejből, élesztőből, 3 ek lisztből kovászt készítünk, és
langyos helyen kelesztjük. Akkor jó a kovászunk, ha az ujjunkat belenyomva
és kihúzva lyuk marad a helyén, nem folyik össze.
- A maradék tejben elkeverjük a cukrot és a sót.
- A lisztet (én mindig átszitálom, hogy lazább legyen), kovásszal, cukros-sós
tejjel, tojássárgájával jól kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a vajat vagy
zsírt. Elsőre egy lágy, folyós massza állaga van, de ahogy dagasztjuk, a
liszt elkezd dolgozni a tésztában és gyönyörűen összeáll a mennyiségek
pontos betartásával. Ha lágynak találjuk, lisztet adhatunk még hozzá.
("Akkor jó a tészta, ha már sós!" mondták ezt nagymamáink, azaz,
csöpög a homlokáról az izzadság...) Most elég, ha már elválik az edény
falától és a kezünktől. Ez kb. 15-20 perc intenzív kézi dagasztás. A jól
kidolgozott tészta ad csak szép kalácsot.
- A tésztát felemelve liszttel meghintjük a tál alját és oldalát, a
tésztát visszatéve a tészta tetejét is, majd letakarva langyos helyen
duplájára kelesztjük, kb. 30-60 perc szükséges.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és megformáljuk. Lehet
fonott kalácsot, lekváros (stb.) kiflit készíteni. Fonott kalácsnál a
fonások szárait olvasztott vajjal megkenjük, "foszlósabb" amikor
elkészül. Van aki a lisztezésre esküszik.
- Kivajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával a tetejét,
hagyjuk pihenni, majd egyenletes tűznél 180 C°-n aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése