2012. november 26., hétfő

Székely fonott kalács


Hozzávalók 6 főre:
  • 1 kg liszt (finomliszt)
  • 8 dkg cukor
  • 10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír (zsírral jobb állaga lesz, margarinnal nem igazi)
  • 9 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 2 tojássárgája a tésztába, fehérje nem kell, mert kemény lesz a tészta tőle
  • 1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés:
  1. 1 dl langyos tejből, élesztőből, 3 ek lisztből kovászt készítünk, és langyos helyen kelesztjük. Akkor jó a kovászunk, ha az ujjunkat belenyomva és kihúzva lyuk marad a helyén, nem folyik össze.

  2. A maradék tejben elkeverjük a cukrot és a sót.

  3. A lisztet (én mindig átszitálom, hogy lazább legyen), kovásszal, cukros-sós tejjel, tojássárgájával jól kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a vajat vagy zsírt. Elsőre egy lágy, folyós massza állaga van, de ahogy dagasztjuk, a liszt elkezd dolgozni a tésztában és gyönyörűen összeáll a mennyiségek pontos betartásával. Ha lágynak találjuk, lisztet adhatunk még hozzá. ("Akkor jó a tészta, ha már sós!" mondták ezt nagymamáink, azaz, csöpög a homlokáról az izzadság...) Most elég, ha már elválik az edény falától és a kezünktől. Ez kb. 15-20 perc intenzív kézi dagasztás. A jól kidolgozott tészta ad csak szép kalácsot.

  4. A tésztát felemelve liszttel meghintjük a tál alját és oldalát, a tésztát visszatéve a tészta tetejét is, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük, kb. 30-60 perc szükséges.

  5. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és megformáljuk. Lehet fonott kalácsot, lekváros (stb.) kiflit készíteni. Fonott kalácsnál a fonások szárait olvasztott vajjal megkenjük, "foszlósabb" amikor elkészül. Van aki a lisztezésre esküszik.

  6. Kivajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával a tetejét, hagyjuk pihenni, majd egyenletes tűznél 180 C°-n aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések: